top of page

Nyheder

Livets træ.jpg

Ny bog, maj, 2024

Bogen Modvækst: Nødvendigheden af et paradigmeskifte udkommer den 14. juni 2024.

Pris: 199 kr.

 

Læs mere her

Podcast om monoteisme, naturkrise og klimakrise, 2.3.24

Sebastian Klein, Anders Stjernholm og Jens-André P. Herbener diskuterer monoteistiske religioner, hvepse i haven, antropocentrisk herskermentalitet, vilde hunde i Indien, landbrug, animisme, biodiversitetskrise, ikke-menneskelige arters adfærd, klimakrise, den afrikanske stjernehimmel og meget andet i denne vilde podcast.

 

 

Lyt her

08.png

3. udgave af Økokrati udkommer den 1.3.24

3. revideret udgave af ØKOKRATI udkommer den 1. marts, 2024.

Bogen er opdateret på en række områder, indeholder

endnu flere informationer og er 24 sider længere end 1. udgaven. 

Prisen er den samme: 329 kr.

Bestil den her eller i en af landets boghandlere

Økokrati - Sådan skaber vi en bæredygtig

Økokrati på norsk, 1.11.23

SLIK SKABER VI EN BÆREKRAFTIG VERDEN

En komprimeret norsk udgave af bogen Økokrati udkommer i Norge omkring 1. november på Forlaget Flux.

Fra forlagsbeskrivelsen:

I denne boken viser Jens-André P. Herbener hvordan et økosentrisk livssyn kan omsettes til den nye samfunnsmodellen økokrati. Dette innebærer en grønn transformasjon av menneskenes samfunn, verdenssyn og verdier, og kjennetegnes av både økologisk og sosial rettferdighet.

Boken presenterer et forslag til en visjonær 7-punkts handlingsplan og en rekke konkrete løsningsforslag til hva både enkeltindividet, organisasjoner og myndigheter kan gjøre.

Bestil bogen her

Økokrati.png

Fra demokrati til økokrati, 24.10.23

Samtale mellem professor i etik Odin Lysaker og Jens-André P. Herbener om nødvendigheden af et grønt paradigmeskifte.

 

Lyt og se her

Kommentar i Politiken, 14.10.23

Den populære fortælling om Danmark som grønt foregangsland er på centrale områder falsk

 

Nye rapporter viser, at danskerne er blandt de værste overforbrugere og udledere af drivhusgasser i verden. Samtidig befinder landets natur til lands og til vands sig i en elendig tilstand.

 

Thomas Meinert Larsen, cand.scient., ph.d., biokemiker

 

Silja Henderson, cand.psych., ph.d. i katastrofepsykologi

 

Jens-André P. Herbener, cand.mag., mag.art.

 

 

Læs kommentaren her

Samtale med redaktør Kristine Oddvin Andersen fra Flux Forlag, 4.9.23

En økocentrisk samtale mellem Jens-André P. Herbener og Kristine Oddvin Andersen i anledning af udgivelsen af Slik skaber vi en bærekraftig verden: Fra demokrati til økokrati (komprimeret norsk udgave af Økokrati: Sådan skaber vi en bæredygtig verden) Flux Forlag i Norge i oktober.

Lyt og se her

Interview i Supertanker, DR, 21.8.23

Interview i Supertanker, DR, 21.8.23

"Hvis ikke vi gør noget nu, ryger menneskeheden ud over afgrundens kant og ned i klimaets totale sammenbrud. Sådan kan man sammenfatte Jens-André Herbeners udgangspunkt for at foreslå et "økokrati". Det vil sige et naturstyre, hvor vi begrænser pladsen til mennesker på kloden, bliver færre beboere og dropper al fossil energi og industriel dyreproduktion. Filosofien tænker med.

Medvirkende: Jens-André Herbener, forfatter, klimadebattør og cand.mag., mag.art. i religionshistorie og semitiske sprog. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann."

 

Hør interviewet her

2. udgave udkommer den 22.8.23

2. revideret udgave af ØKOKRATI udkommer den 22. august, 2023.

 

Bogen er opdateret på en række områder, indeholder endnu flere informationer og er 15 sider længere

end 1. udgaven. 

 

Prisen er den samme: 329 kr.

 

Bestil den her eller i en af landets boghandlere

Økokrati - Sådan skaber vi en bæredygtig

Interview i DR, P1, 19.7.23

Fremtidens Religion

 

"Vores forhold til religion har ændret sig mange gange gennem tiden. Vi har skiftet guder og bekriget hinanden over, hvem der har ret. Men hvordan ser vores forhold til religion ud i fremtiden? I Fremtiden på P1 i dag taler vi om, hvordan ting som klimakrisen kan være med til at afgøre religionernes skæbne.

 

Dagens gæster er religionshistoriker Peder Byberg og cand.mag. og mag.art. i religionsvidenskab og semitisk filologi, Jens-André Herbener. Vært: Mette Walsted Vestergaard. Tilrettelæggelse: Asta Aaholm & Nicolai Dupont. Redaktør: Tue Blædel. Produceret for DR af Beam Audio Agency."

 

Hør interviewet her

Interview i Vildt Naturligt i DR, 5.6.23

"Verdens befolkning skal reduceres fra 8 milliarder til 2-3 milliarder, og halvdelen af Jorden skal afsættes til helt vild natur. Men hvordan i alverden skal det kunne lade sig gøre? Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen stiller svære spørgsmål om klima- og biodiversitetskrisen til manden bag en drastisk handleplan med konkrete forslag. Hvad skal der til, hvis vi skal vende udviklingen? Og hvem skal betale prisen?

 

Gæst: Jens-André Herbener, religionshistoriker og klima- & naturskribent. Forfatter til bogen "Økokrati - Sådan skaber vi en bæredygtig verden". Værter: Biologerne Johan Olsen & Vicky Knudsen. Producer: Carsten Nielsen."

 

Hør interviewet her

Artikel i Religion: Tidsskrift for Religionslærerforeningen for Gymnasiet og HF, nr. 2, 2023

Natursyn i religioner igennem tiderne

Her i Antropocæn og klimakrisens og biodiversitetskrisens tidsalder er det oplagt i religionsundervisningen at sætte fokus på forholdet mellem religion og natur i historie og nutid. I denne artikel giver jeg en introduktion hertil. Først foretager jeg nedslag i jæger-samlerkulturernes animisme, oldtidens landbrugsreligioner, i aksetidens religiøse revolution i første årtusind f.v.t. og i nogle af dens konsekvenser i navnlig monoteistiske religioner. Dernæst kaster jeg et blik på den udvikling i dele af nutidens religioner, der (optimistisk) er blevet kaldt 'the greening of religion', 'den grønne revolution' og deslige, dvs. en stigende øko-religiøs bevidsthed og reformaktivitet som reaktion på de globale miljøkriser.

Læs mere

 

Interview i Danmarks Vilde Natur, 4.5.23

Fra Antropocæn til Økocæn

"Et opgør med vores menneskecentrerede tro på, at vi har ret til at herske over alle livsformer og ekspandere, som det passer os, er helt nødvendigt, hvis vi vil have en bæredygtig klode i fremtiden. I stedet skal vi opbygge en samfundsmodel med halvdelen af Jordens areal afsat til vild natur og med større lighed mellem ikke bare mennesker, men også mellem mennesker og planetens øvrige arter.

 

Det er den vision om en bæredygtig fremtid, som religionshistoriker og samfundsdebattør Jens-André P. Herbener præsenterer i sin nyeste bog, Økokrati: Sådan skaber vi en bæredygtig verden. Foreningen Danmarks Vilde Natur har interviewet forfatteren for at høre om tankerne bag bogen."

Læs interviewet her

Essay i Politiken, 29.4.23

Drejebog til en bæredygtig verden

"Hvad skal der til for at stoppe vores kurs mod afgrunden og sikre en bæredygtig fremtid for mennesker og klodens andre livsformer? Klimadebattør, religionshistoriker og forfatter til bogen ’Økokrati’ Jens-André P. Herbener giver i dette essay sit bud på en køreplan." 

Fælleskronik i Information. 36 underskrivere, 15.4.23

Sæt gang i det grønne folkeoprør nu

 

"Der er brug for at blæse til fuld miljøaktivistisk mobilisering, hvis vi skal få vores folkevalgte
politikere til at forstå, at tiden for systemforvaltning er ovre – og at den grønne omstillings
nødvendige radikalitet fordrer et systemskifte."

Økokrati på vej til Norge, 1.3.23

En forkortet norsk version af bogen – med fokus på, hvordan vi konkret skaber en ny økocentrisk samfundsmodel – udkommer på Flux Forlag i Norge i efteråret 2023. Forlaget har tidligere udgivet Naturen er hellig: Klimakatastrofe og religion.

Interview i Verdens Bedste Nyheder, 26.2.23

"Det kan føles som om, at vores blå planet roterer ud af kontrol, og den ene krise følger den anden. Samtidig er verden i gang med en kæmpe omstilling. Derfor inviterer vi med jævne mellemrum et tankevækkende menneske ind i spalterne for at tage temperaturen på tidens ”Tankeklima” og give anderledes perspektiver på bæredygtighed. Denne uges gæst er Jens-André P. Herbener, der har bearbejdet sin frygt for klimakatastrofen ved at skrive bogen “Økokrati: Sådan skaber vi en bæredygtig verden”."

Læs interviewet her

Interview i Vildspor i Radio4, 25.2.23

"I 2022 udkom Jens-André Herbeners bog Økokrati, som handler om de to store globale kriser – biodiversitetskrisen og klimakrisen – og om hvordan vi sammen kan skabe en mere bæredygtig verden. I dagens afsnit taler vi med Jens-André om hvad der har drevet ham til at skrive 500 sider om kriser og hvad han mener der er brug for, hvis vi skal redde planeten. I anden time har vi sat Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance og Pelle Dragsted fra Enhedslisten stævne på Borgen for at høre om de er sig deres ansvar bevidst og om de er klar til at udvise rettidig omhu, så jorden også er værd at leve på for vores børnebørn og oldebørn. Hvor bekymrede er folketingspolitikerne monstro, og hvad tænker de om protestaktionerne fra aktivister som Greta Thunberg? Vært: Rasmus Ejrnæs. Medvirkende: Ole Birk Olesen, Pelle Dragsted, Jens-André Herbener."

 

Hør interviewet her

Anmeldelse i Information, 20.1.23

Af Jacob Westergaard Madsen,

foreningsdirektør i Andelsgaarde

 

"Den narcissistiske psykopat lider af destruktivt og selvdestruktivt storhedsvanvid. På samme måde har menneskeheden sat sig op på en piedestal i det antropocentriske verdensbillede, hvor alting drejer sig om menneskets behov, mens resten af verden blot ses som ressource og affaldsdepot. Sammenligningen er en af mange i Jens-André P. Herbeners nye bog Økokrati. En anden kalder menneskets kolonisering og udbytning af planeten den største massevoldtægt, der har fundet sted. Det er hårde ord. Men efter endt læsning tænker man, at det egentlig er ganske passende billeder på den måde, mennesket i stigende grad har gjort naturen og andre levende væsener til noget, der blot skal udnyttes for at tilfredsstille menneskets eget stigende og umættelige forbrug ..."

Anmeldelse i Netavisen Pio, 18.1.23

Af Freddy Hagen,

cand.mag. i moderne kunst- og kulturformidling


"Det er noget af en mobbedreng denne bog. Og den er samtidig tyngende på alle tænkelige måder,
byggende på et utal af citater og opgørelser over planeten Jordens tilstand. Det er ikke behagelig læsning, men alligevel synes indholdet i bogen nødvendigt, selvom erkendelserne er næsten ubærlige. Det handler om vores klima og natur ..."

Anmeldelse, 8.12.22

Af Rune Engelbreth Larsen,

idéhistoriker, medlem af Etisk Råd og ophavsmand til naturnationalparkkonceptet i Danmark.

 

"Man kan roligt sige, at der går mange, mange år imellem en bog så ambitiøs, gennem-researchet og vigtig som Jens-André P. Herbeners bogstavelig talt tungtvejende analyse af natur- og klimakrisens kulturhistoriske årsager og alarmerende konsekvenser - endog med gennemtænkte bud på vidtrækkende løsningsforslag ..."

Ny bog

Bogen Økokrati: Sådan skaber vi en bæredygtig verden udkom i 2022 og kan købes / bestilles i landets boghandlere. Den kan også bestilles her.

Pris: 329 kr.

Økokrati_Mockup med baggrund (1).jpg
bottom of page